Obiect misterios, descoperit în centrul galaxiei. Nimeni nu știe ce este și nu seamănă cu nimic cunoscut de până acum
Vecinătatea unei găuri negre supermasive este un loc destul de ciudat pentru început, dar în 2020 astronomii au descoperit șase obiecte care orbitează în jurul lui Sagittarius A și care nu seamănă cu nimic din galaxie. Ele sunt atât de ciudate încât li s-a atribuit o clasă nou-nouță – „ceea ce astronomii numesc obiecte G”.
Astronomii au descoperit unul dintre cele mai ciudate obiecte din univers
Cele două obiecte inițiale – denumite G1 și G2 – au atras pentru prima dată atenția astronomilor în urmă cu aproape două decenii, iar orbitele și natura lor ciudată au fost reconstituite treptat în anii următori. Acestea păreau a fi nori gigantici de gaz cu diametrul de 100 de unități astronomice, care se întindeau mai mult atunci când se apropiau de gaura neagră, cu spectre de emisie de gaz și praf, scrie Sciencealert.
Dar G1 și G2 nu se comportau ca niște nori de gaz
„Aceste obiecte arată ca un gaz, dar se comportă ca niște stele”, a explicat în 2020 fizicianul și astronomul Andrea Ghez de la Universitatea California din Los Angeles.
Ghez și colegii ei studiau centrul galactic de peste 20 de ani. Pe baza acestor date, o echipă de astronomi condusă de Anna Ciurlo, astronom la UCLA, a identificat încă patru dintre aceste obiecte: G3, G4, G5 și G6.
Acestea se află pe orbite foarte diferite de cele ale obiectelor G1 și G2; toate împreună, obiectele G au perioade orbitale care variază între 170 și 1.600 de ani.
Nu este clar ce anume sunt, dar ieșirea intactă a lui G2 din periapsis în 2014 – adică punctul cel mai apropiat de gaura neagră de pe orbita sa – a fost, crede Ghez, un indiciu important.
„În momentul celei mai apropiate apropieri, G2 avea o semnătură foarte ciudată”, a spus ea.
„Îl mai văzusem înainte, dar nu părea prea ciudat până când nu s-a apropiat de gaura neagră și a devenit alungit, iar o mare parte din gazul său a fost sfâșiat.
A trecut de la a fi un obiect destul de inofensiv când era departe de gaura neagră la unul care a fost cu adevărat întins și distorsionat la cea mai apropiată apropiere și și-a pierdut învelișul exterior, iar acum devine din nou mai compact”.
Anterior, se credea că G2 era un nor de hidrogen gazos, care urma să fie sfâșiat și sorbit de Sgr A*, producând niște focuri de artificii de acreție ale unei găuri negre supermasive. Faptul că nu s-a întâmplat nimic a fost denumit mai târziu „fizzle cosmic”.
Astronomii cred că răspunsul se află în stelele binare masive. De cele mai multe ori, aceste stele gemene, blocate pe o orbită reciprocă, își petrec timpul făcându-și treaba de stele prietene. Dar, uneori – la fel ca în cazul ciocnirii găurilor negre binare – ele se pot ciocni una de cealaltă, formând o singură stea mare.
Atunci când se întâmplă acest lucru, ele produc un nor imens de praf și gaz care înconjoară noua stea timp de aproximativ un milion de ani după coliziune.
„Ceva trebuie să fi menținut G2 compact și i-a permis să supraviețuiască întâlnirii sale cu gaura neagră”, a adăugat Ciurlo. „Aceasta este o dovadă a existenței unui obiect stelar în interiorul lui G2”.
Și ce se întâmplă cu celelalte cinci?
Ei bine, ar putea fi și ele fuziuni de stele binare. Majoritatea stelelor din centrul galactic sunt foarte masive și majoritatea sunt binare. Iar forțele gravitaționale extreme aflate în joc în jurul lui Sgr A* ar putea fi suficiente pentru a le destabiliza orbitele binare cu o frecvență relativă.
„Este posibil ca fuziunile de stele să se întâmple în Univers mai des decât am crezut și probabil că sunt destul de frecvente”, a declarat Ghez.
” Găurile negre ar putea determina stelele binare să fuzioneze. Este posibil ca multe dintre stelele pe care le-am urmărit și pe care nu le înțelegem să fie produsul final al unor fuziuni care se calmează acum. Învățăm cum evoluează galaxiile și găurile negre.
Modul în care stelele binare interacționează între ele și cu gaura neagră este foarte diferit de modul în care stelele simple interacționează cu alte stele simple și cu gaura neagră.”